MEDFØLELSE ER VEJEN
DAGE MED DALAI LAMA

Hæfte, kr. 50,- inkl. moms

 

I maj 1996 besøgte Dalai Lama Danmark og i den anledning var der arrangeret henholdsvis en høring og en buddhistisk belæring i KB hallen og Hans Hellighed talte bl.a. om , hvorledes man kan løse menneskelige konflikter gennem medfølelse. Det er der kommet en lille bog ud af, som introduceres af Lakha Lama. Vi har plukket et par citater fra teksten:

"Konflikter eller modstridende idéer er ikke i sig selv forkert, faktisk er det fra modstridende idéer eller meninger, at vi kan udvikle mere brugbare idéer. Selv i vore fysiske krop, som består af fire eller fem elementer, f.eks. ildelementer, vandelementer og så videre, er disse elementer og partikler modstridende eller i opposition til hinanden. Men uden den slags elementer kan vi ikke overleve.
Hvis de modstridende kræfter derfor vedbliver med at være der på en mere balanceret måde, er det meget positivt, og det kan føre til et meget positivt resultat.
Og så tror jeg, at vi især på grund af den menneskelige intelligens altid vil have forskellige eller modstridende meninger. Og dermed starter konflikterne. På en måde er det, at have modsætninger mellem forskellige tanker og følelser, som vi finder inden i os selv, karakteristisk for mennesker. Det er det, som gør os til mennesker. Hvis vi ikke havde menneskelig intelligens eller tankekraft, tror jeg der ville være færre modsætninger. Men det ville heller ikke være godt. På grund af den menneskelige intelligens vil der altid forekomme mange modsætninger. Men den måde vi overkommer disse modsætninger på og transformerer dem til positiv energi, skyldes også den menneskelige intelligens. Uden denne kan vi ikke finde gode måder at overkomme disse modsætninger på". "For at skabe et oprigtigt fredeligt, omsorgsfuldt samfund, en menneskelig familie, er den positive faktor den menneskelige medfølelse. Den negative faktor er vrede. Hvis vi har negative følelser som had eller stærk vrede indeni os, vil vores indre dør automatisk være lukket, og vi vil finde det meget svært at kommunikere med andre mennesker. I samme øjeblik vi forbliver varmhjertede personer med omsorg og oprigtig medfølelse, åbner vi automatisk en indre dør og kan kommunikere med andre mennesker. Vi har muligheden for at transformere vreden og til at løse og transcendere konflikter".

Dette lille skrift med en bearbejdet oversættelse af de to dage i KB hallen vil sikkert for nogen blive et "glædeligt gensyn" med et par dejlige, sansemættede dage og for andre et aha – det var DET, han sagde!